Postao/la Maloceličar » 27 pro 2012, 22:53
Zanimljiva tema.
Kod nas je medica piče, koje se napravi na osnovu vrenja sa glivicama kvasovkama. Postupak, koga treba naučiti teoretski i praktički. Nije jednostavno, ali kako kažu, koji su probali, dobija se piče za bogove. Mada nisam bog, volio bih ga probati i pokušaču sledeče godine, jer trebaju i stabilni vremenski uslovi.
Drugo je medeni liker ili medena rakija. Pre 14 dana napravio sam liker po jednom Poljskom receptu ovako:
OLD KRUPNIK - Poljski recept za liker
Poljsko piće krupnik je neka vrsta votke sa medom i služi se za Badnje Veče.
2kašike ladne vode – več hladne vode je treba – toliko da se sladkor razmeša
500g šećera
1litar ključale vode
¼ šipke vanile- prepolovljene na pola
¼ muškatnog oraščića
Par karnfilića ili klinčića kako ih ko već zove
1 mali štašić cimeta ako nema može i mleveni
10 zrna bibera
300g meda
Naribana kora od jedne pomorandže
500ml votke – jaz dam zganje - tropinovec
U većoj šerpi pomešati šećer i dve kašike ladne vode i mešati dok se šećer ne istopi. Zatim dodati ključalu vodu, vanilu, muškatni oraščić, karanfiliće, cimet, zrna bibera. Sačekati da ponovo provri, smanjiti vatru i krčati na tihoj vatri još 5minuta.
Sirup ocediti kroz gazu ili filter za francusku ili američku kafu. Dodati med i naribanu koru od pomorandže i mešati dok se med ne rastvori. U ovoj fazi oni puste da tečnost krene da ključa i čim med krene da menja boju šerpu skinu sa vatre. Nakon što se posuda skine sa vatre dodati votku. Poljaci ovo piće piju kako vruće tako i hladno u zavisnosti od ukusa.
Piče je odlično, nije jako. Sledeču rundu napravit ču bez šečera, stavit ču više meda. Koru narandže nisam stavio, jer nisam dobio eko narandđe, a obična kora je otrovna zbog tretiranja.
Jako me zanima ako neko pravi pravu medicu.