LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

Svakodnevna pčelarska događanja

LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

PostPostao/la DB_happy » 02 pro 2019, 22:33

Dana Gospodnjeg 28.11., "srdačni" mi bijaše blizu, idemo redommm... 8-) :)

1. Lopov(i)

Daklem, nisam bio u brdu samo par dana, došao sam 28.11. i onda vidio ovo:

DSC_0544.JPG
Pokidana ograda... :-(
DSC_0544.JPG (258.93 KiB) Pogledano 1708 put/a.

DSC_0545.JPG
Žica na zemlji...
DSC_0545.JPG (304.56 KiB) Pogledano 1708 put/a.


Kao što se vidi, napravljena je ogromna rupa u ogradi, skoro da bi traktor mogao proći! Na prvi mah pomislio sam da su mi ukradene košnice, jer, zašto bi netko pravio toliki prolaz ako bi krao nešto manje??
Odmah sam otrčao do pčelinjaka, ali tamo je sve bilo u najboljem redu, i dalje su sve košnice na broju, žive i (nadam se) zdrave, njih 88! :D :D

Ali, zato mi je provaljeno u bajtu, tu držimo alat poput motika, vila, grablji, štihača, lopata, ali i kompletnog pčelarskog alata s dimilicom, itd... Evo fotki:

DSC_0534.JPG
Razvaljena vrata na bajti!
DSC_0534.JPG (194.04 KiB) Pogledano 1708 put/a.

DSC_0537.JPG
Razvaljena stražnja vrata!
DSC_0537.JPG (263.98 KiB) Pogledano 1708 put/a.


Ova stražnja vrata vrlo rijetko koristim, eventualno ako bi pobjegao koji roj izvan granica imanja. Dakle, majmunoliki je prvo ovdje provalio, i nećete vjerovati, svo ovo rušenje bilo je zbog jedne jedine štihače !!!! :shock: :shock: :shock:

Doduše, nova je, kupljena prošle godine, koliko se sjećam platio sam je oko 100 kn!

Narafski, zvao sam policjote, ali oni nisu ni za "kur..", procijenili su da je šteta oko 1000 kn i oni za takve "male" štete ne poduzimaju neke akcije. Napravili su zapisnik koji će proslijediti njihovoj terenskoj ekipi pa ako oni nešto nađu javit će mi i to je sve.

Bože dragi, daj nam vrati onu staru miliciju, kad su lopovi bili u pržunu, a normalan svijet mogao je spavati i na klupi u parku, ne bi mu pala ni dlaka s glave!

Mala država za veeelikaaa sr*nja... :( :(

E da mi je znati tko mi je ovo napravio, slatko bi mu se krvi napio, (kao pravi vampir! :lol: :lol: ), više bih to volio nego glavu zagnjuriti među sifone one novopečene pevaljke "Suzi"... :urnebes :urnebes :urnebes

viewtopic.php?p=29975#p29975

No, ipak sam komunista koji vjeruje u Boga, brzo sam sve zaboravio i oprostio, malo i zapjevao, po onoj narodnoj "Tko pjeva, zlo ne misli!" : ;) ;)

https://www.youtube.com/watch?v=jqAgURlaOng
https://www.youtube.com/watch?v=vApV4h4pKCA

Stvarno, tko pjeva zlo ne misli, zar ne ! :lol: :lol: :urnebes :urnebes

2. Leglo

Kad su policjoti otišli, napravio sam dimilicu i dao se na posao, sunce je lijepo ugrijalo, mislim da je danas dnevna temperatura bila oko 15-16° C što je daleko iznad prosjeka za kraj studenog. Naime, trenutno sam u procesu zamjene plodišta novim i/li repariranim, pripremam se za proljeće, brzo će ono doći, a tada kanim imati što veći broj plodišta preuređenih za prihvat KPKVHH otvorenog tipa. Danas sam od kuće dopeljao 5 žutih plodišta svježe oličenih, jedva sam dočekao da virnem malo među pčele i okvire, nisam dugo. Kad tamo, imao sam što i vidjeti - LEGLO: :o :o :shock: :shock: :? :?

DSC_0539.JPG
Zatvoreno leglo i jaja...
DSC_0539.JPG (205.47 KiB) Pogledano 1708 put/a.


Da bih napravio ovu fotku, morao sam malo više zadimiti i rastjerati pčele koje su prekrivale leglo, kako je bilo toplo, vjerujem da neće biti neke veće štete. Nakon što sam zamijenio svih 5 žutih plodišta, namjerno sam pregledao još dvije zajednice (jedna je jači nukleus) gdje sam u ladicama uočio veće grumene otpale peludi.

Od 7 pregledanih zajednica, njih 5 imaju legla, uglavnom zatvorenog, ali ima i jaja i otvorenog legla. Dvije zajednice imaju čak po dva okvira legla u svim stadijima! :shock: :? :o Zajednice su solidne, 5-6 ulica pčele, ali jedna je na 7 i ona NEMA legla, a druga je najslabija od ovih 7, 5 slabijih ulica pčele, mlada matica, ali legla NEMA...

Pa ti sad budi pametan među tom ženskadijom... :lol: :lol: :urnebes :urnebes

3. Lijeska

U međuvremenu je stigao susjed Mato, policjot u mirovini, odmah sam ga pozvao da provjeri svoju i susjedne kuće misleći da je majmunoliki i tamo operirao. Srećom, nije... :D :D I dok smo tako nas dvojica čavrljali "bacajući drvlje i kamenje na današnju polis", pogled mi pade na lijesku iza njegovih leđa. Ona je tu namjerno ostavljena, samonikla je, i potpuno je na suncu:

DSC_0541.JPG
Lijeska okićena kao novogodišnje drvce!
DSC_0541.JPG (294.97 KiB) Pogledano 1708 put/a.

DSC_0543.JPG
Izbliza...
DSC_0543.JPG (294.83 KiB) Pogledano 1708 put/a.


Dakle, nije ni kraj studenog a lijeska već kreće! :o :o :shock: :shock: :? :?

Nikada nije krenula ovako rano, koliko se sjećam, najranije sam ove resice vidio negdje početkom siječnja. U normalnim godinama, lijeska kreće krajem siječnja ili početkom veljače, a sada već ovako rano...

Da li je moguće da nam se "smiješi" još jedna katastrofalna godina???

Što mislite?

:krigle :love :krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5476
Pridružen/a: 11 sij 2011, 13:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

PostPostao/la Debejac » 04 pro 2019, 11:11

Ivica:
Pa ti sad budi pametan među tom ženskadijom... :lol: :lol: :urnebes :urnebes


E, ova ti je za dvije desetke!

Ne trebam valjda govoriti da mi je krivo i žao, a najviše što te nasekiralo kao poštenog i radišnog čovjeka.
Valjda se sjećaš da su mene triput tako pelješili i da me je to koštalo valjda i 2 000,00 eura. Policija, pa sud i sud uh uslovno kaznio i pustio. Dolazilo mi je da ja uzmem pravdu u svoje ruke i taj isti "sud" u ovoj nedržavi mene bi s apetitom strpao među rešetke, to tvrdim. Jah!

Leglo, lijeska, toplota, bolešćure... sve se uskomešalo, ali nije do nas, mi smo uradili što smo mogli i možemo samo čekati, a u čekanju posmatrati, zaključivati i tamo neke druge godine pokušati ponešto i preduprijediti.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5397
Pridružen/a: 20 lis 2011, 23:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

PostPostao/la DB_happy » 04 pro 2019, 20:35

Hvala ti Esade na podršci i razumijevanju, :D :D žao mi je zbog tvojih sličnih i puno skupljih gibitaka, ima ona viša pravda sažeta u rečenici "Kako siješ, tako ćeš i žeti!" pa vjerujem da će i tvoje i moje lopove s vremenom sustići zaslužena kazna!

Inače, već sam se ohladio, mada ne razumijem tu provalu i krađu, sva ta šteta zbog jedne štihače, a bilo je vrjednijih stvari u bajti, kuću da ni ne spominjem. Najvjerojatnije je netko naišao pa je čova morao brzinski (z)brisati. :!: :?:

Zaboravio sam reći da sam na imanju našao dva poveća kolca, s njima se branio od pasa, srećom, nisam primijetio da je ijedna čuvarica ozlijeđena.

Što se prirode tiče, tu smo nemoćni, kod nas su i dalje sve zajednice na broju, moguće je da neće biti zimskog spajanja, ali s pčelama se nikad ne zna...

Svako dobro tebi i obitelji!

:krigle :krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5476
Pridružen/a: 11 sij 2011, 13:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

PostPostao/la Oskar2011 » 19 pro 2019, 15:15

Pozdrav kolega. Nije me dugo bilo na forumu zbog drugih obveza koje s pčelama nemaju veze, ali dobro. Prije oko godinu i pol imao sam slican slucaj. Lopov mi provalio u prostoriju za drzanje alata, napravio stetu a ukrao jedne stare cipele i jednu punu kartusu. Sretan sam da mi pcele nije dirao.
Sve u svemu da ga covjek uhvati napravio bi sebi vece zlo od stete koja je ucinjena jer to te naljuti do krajnjih granica.
Sto se mene tice uvijek dam na oprezu. Bojim se da unatoc nasim naporima nece biti dobro za pcele. Prosinac je a vani vrijeme kao u proljece. Klima se mijenja i to ce po mojem misljenju biti lose, prije svega za pcele. Sve zajednice su mi za sada na broju, ali do Josipove se ne moze znati s koliko ih kreces u novu sezonu. Nadajmo se da ce se i pcele prilagoditi vremenskim neprilikama i da ce biti bolje.
Sve najbolje i bez sekiranja,lp
Oskar2011
 
Postovi: 30
Pridružen/a: 11 svi 2019, 21:11
Lokacija: Barilović, Karlovačka županija

Re: LLL: lopov(i), leglo, lijeska - točno tim redom !

PostPostao/la DB_happy » 22 pro 2019, 20:59

Oskar, hvala ti na podršci! :D :D :bravo :bravo

Slažem se s tobom, treba zaboraviti i oprostiti, jedna štihača više-manje, bitne su pčele, a one su ostale netaknute ! :D :D

Jako si ovo dobro primijetio za klimatske promjene, ovdje s nekim kolegama u Slav. Brodu "uživo borbu vodim", ali slabe je koristi od toga, oni samo sliježu ramenima i SVE rade kao i prije, a to nije dobro! :( :(

Kanim otvoriti novu temu pod Razgovorima upravo o klimatskim promjenama gdje ću redom navesti sve što smo promijenili i na samim košnicama, ali i u tehnologiji, kako bi pčelice što manje osjetile te loše promjene...

:krigle :krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5476
Pridružen/a: 11 sij 2011, 13:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH


Natrag na Svakodnevni pčelarski razgovori i razmišljanja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron