Lažne matice na pčelinjaku - načini sanacije - by DB_happy

Zanimljivosti i aktualnosti na forumu
Pravila foruma
Svojevrsna "OGLASNA PLOČA" za goste AA Foruma na kojoj se konstantno pojavljuju obavijesti o najvažnijim zbivanjima u njegovom zatvorenom dijelu. Jasno, u najkraćim crticama... Za puni pristup tekstovima potrebna je registracija.

Procedura registracije novih članova na AA Forum

Lažne matice na pčelinjaku - načini sanacije - by DB_happy

PostPostao/la Veli Jože » 17 pro 2014, 16:49

Lažne matice na pčelinjaku - načini sanacije

Uvod

Osobno, najveći i najmrži problem koji moram rješavati na pčelinjaku jest pojava lažnih matica. Ove godine konačno sam došao do vrlo elegantnog i jednostavnog rješenja koje će mi biti osnova za sva buduća djelovanja u ovakvim mrskim situacijama. Za pronalazak ovog rješenja utrošio sam barem 5 (pet) godina vlastitog života i žrtvovao sam značajan broj pčelinjih društava.

O pojavi lažnih matica u pčelinjim zajednicama, kao i sanaciji takvih zajednica, napisani su nebrojeni tekstovi na internetu, kao i mnogobrojne pčelarske knjige. I sam sam koristio neke od tih metoda i ni s jednom nisam bio u potpunosti zadovoljan. Ubuduće, sve pojave lažnih matica na pčelinjaku kanim sanirati novom metodom koju sam otkrio ove godine i koju sam uspješno primijenio na 4-5-6 ili više zajednica što se može provjeriti u Anno Domini 2014., od mjeseca lipnja pa dalje. No, zbog razumijevanja samog teksta, želim objasniti i ostale metode koje će mi biti rezervne opcije uslijed nemogućnosti primjene nove metode zbog bilo kojeg razloga.

Ukupno ću predstaviti i objasniti 4 metode:
  1. Metoda istresanja pčela
  2. Metoda "golog" roja
  3. Metoda spajanja zajednica sa zaštićenom maticom
  4. Metoda spajanja zajednica "izjednačavanjem mirisa" (NOVO !)

Nastavak...
Uvijek svima na raspolaganju, uvijek svima na usluzi !
Avatar
Veli Jože
Site Admin
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 11 sij 2011, 09:13
Lokacija: AA Forum

Natrag na Obavijesti o najinteresantnijim napisima na AA Forumu

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.