pčelinji otrov, bee venom

pčelinji otrov, bee venom

PostPostao/la dbhappy_mamma » 05 stu 2011, 08:36

Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1448
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: pčelinji otrov, bee venom

PostPostao/la Dinac » 05 stu 2011, 21:17

Hm. Veli "Sretne pčele". Pa ne izgledaju mi baš kao da su sretne.
Jedan sat ih držati pod naponom mi izgleda kao mučenje.
Dali tko zna šta se sa društvom događa nakon ovog elektro šokiranja?
Avatar
Dinac
 
Postovi: 133
Pridružen/a: 01 stu 2011, 19:26
Lokacija: Varaždin-Cetingrad

Re: pčelinji otrov, bee venom

PostPostao/la dbhappy_mamma » 05 stu 2011, 21:50

Zasigurno im nije lako, kao niti u bilo kojim drugim okolnostima kada im se oduzima išta što će narušiti njihovu ravnotežu u prirodi i matičnoj zajednici... :oops:

Malo sa neta :

Pčele proizvode otrov u svom žaočnom aparatu i čuvaju ga u žaočnoj kesici. Otrov im služi za odbranu od neprijatelja. Količina otrova koju posjeduje svaka pojedinačna pčela je ograničena. Kad pčela iskoristi sav otrov iz žaočne kesice trajno ostaje bez njega. Pčelari su napravili sakupljače pčelinjeg otrova. Bez obzira na konstrukcijsko rješenje svi su zasnovani na principu malih strujnih udara kojima se izlažu pčele. Uznemirene tim udarima pčele instiktivno koriste žaoku i ispuštaju kapljicu otrova. Otrov se suši i kasnije struže sa ploče sakupljača. Pčelinji otrov je najskuplji pčelinji proizvod. Njegova cijena se kreće i do 1200 USD po gramu. Pčelinjak od stotinu košnica može dati oko 1000 g otrova. Pčelinjaci koji se koriste za proizvodnju otrova moraju biti izolovani od ostalih pčelinjaka da ne dođe do pojave grabeži, jer skupljanjem otrova pčelama se oduzima najjače oružje odbrane.

Neki podaci navode produljenje životnog vijeka pčela kod kojih je vađen otrov elektro stimulacijom,dok prema nekim istraživanjima pčelinja zajednica za vrijeme vađenja otrova elektro-stimulacijom ojača jer matica pojačava zalijeganje jajašaca...
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1448
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: pčelinji otrov, bee venom

PostPostao/la Debejac » 15 stu 2011, 00:27

Sanja,
Pošto bolje tragaš i snalaziš se sa ovom spravicom, hajde "prošetkaj" pa nam nađi i postavi video o dvije pčelarske veličine: Brnda priča sa Franjom G. Tomažinom, koji prezentuje svoju podnjaču s hvatačem pčelinjeg otrova.
Inače, lijepa tema, a najviše kao dokaz kako su pčelari, zarad meda, zapostavili ono što pčele same nude, a na čemu se može odlično i lakše zaraditi, samo što se treba više aktivirati (ovdje i sam sebi prigovaram, a tipujem na mlađe da iskoriste to).

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5411
Pridružen/a: 20 lis 2011, 23:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: pčelinji otrov, bee venom

PostPostao/la trefst21 » 24 pro 2011, 08:26

ja sam pokazao interes za pčelinji otrov i nije problem u kupnji opreme i samo sakupljanje pčelinjeg otrova nego nemožeš ga nigdi prodati nema kupaca :( . Na Dalmatini sam razgovarao sa jednim gospodinom sad nemogu pronaći njegovu vizitku o skupljanju pčelinjeg otrova sam kaže isto što i ja a on se bavi prodajom krema na bazi pč otrova ,propolisa i dr.znači neisplati se koristiti samo za sebe to imamo ionako besplatno kod pregleda naših zajednica dozu izmirimo količinom izvađenih žalaca :bananas :bananas :bananas :krigle .Gledajući cijenu sakupljača otrova i ostalih stvari koje se tribaju raditi za sada to nije isplativo a ako se u doglednoj budućnosti pronađe tržište tad bi se dalo o tome razmišljati ;) ;) :D
živi pusti druge da žive i nesmetaj previše Željko M
Avatar
trefst21
 
Postovi: 1046
Pridružen/a: 29 ruj 2011, 21:38
Lokacija: siverić 320 mnv


Natrag na Pčelinji otrov i apitoksinoterapija

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.