ZATROVANE PČELE

ZATROVANE PČELE

PostPostao/la matica13 » 11 svi 2011, 06:51

Dana 08.05.(nedilja) Išao sam sa čerkom i zetom izvrcati proljetni med(VOČKOVAC).Tjedan dana prije sam bio na pčelinjaku i pregledao košnice.Bile su sve jake i bilo je dosta meda u okvirima.Matici sam ograničio kretanje i stavio rešetku.Kad smo došli na pčelinjak (08.05.),dok su se djeca oblačila za pregled i vrcanje,ja sam prošetao do pčela.Volim kad dođem na pčelinjak,prvo otiči do njih i pozdraviti ih,e onda se idem spremati za rad.Tako sam i sad napravio,ali bilo mi je čudno da u nekim košnicama neizlaze pčele,a u drugim da ,ali u manjem broju.?Kad smo se spremili i krenuli u pregled i vađenje rama sa medom,doživio sam šok več kod prve zajednice.Malo i ništa pčela,legla ima nešto ,ali to leglo je mrtvo(glavica im vanka sača i tako je umrla).Medu ni traga(vjerojatno grabež).Šokirao sam se ,ali idemo dalje,a ono katastrofe.Na prvoj kaskadi(pčelinjak na kaskade)od šesnajst zajednica,dvanajst polu mrtve i prazne.Bio sam u šoku(još se oporavljam od šoka).kad sam malo sjeo i zapalio par cigara zaredom i malo se smirio išli smo dalje na drugu kaskadu.na drugoj nešto malo bolje stanje,ali u nekuma,ni matice ni legla,ima pčela i meda ali to je upola od onog šta je bilo neki dan.Našao sam dosta mrtvih pčela u košnice,ali nisu skroz prazne.nekako sam skupio snage i pregledao sve zajednice.Užas.
Od 33 zajednice koje su bile jake i solidne skupio sam svega 38 kg meda.U nekim košnicama je još ostalo meda jer je bilo leglo mješano sa medom.Satne osnove koje sam stavio zajednicama,nisu ni taknule,točnije nisu uopče gradile sače.
Neznam šta se desilo,ali sumljam da su mi susjedi (pogotovo jedan) prskali vinograd ili prskali protiv korova u novom vinogradu koji se nalazi nekih stotinjak metara od pčelinjaka i da su se pčele zatrovale time.niko me nije zvao da mi jave da če prskati,a ima tabla da je tu pčelinjak i ima moj broj mobitela,tako da to nije bilo nemoguče.
Neznam šta me čeka sad za koji dan kad odem opet na pčelinajk,dali če biti sve zajednice mrtve?
Bagrem kod mene tek sad počinje i ako ne bude ništa ili slabo,neznam dali ču nastaviti sa pčelarstvom.previše sam uložio i novca i vremena ,da bi mi neko to sve uništio jednim prskanjem,jer mu je bio problem nazvati na mobitel.Ako je tako priznajem poraz i prestaču se baviti sa pčelama.Žalosno ali istinito.naj gore je šta nemogu dokazati da je ovaj susjed to napravio iako znam da je to on učinio namjerno jer mu smetaju moje pčele.na zbog pčela ,koliko zbog toga šta sam kupio tu zemlju prije njega ,a on je tio to kupiti.Žalosno ali istinito.
Neznam šta ču dalje.neznam ,neznam.
OSIBAR.
003.JPG
003.JPG (143.13 KiB) Pogledano 5311 put/a.
003.JPG
003.JPG (143.13 KiB) Pogledano 5311 put/a.
013.JPG
polčrtak pregleda(4nastavka)
013.JPG (139.54 KiB) Pogledano 5311 put/a.
015.JPG
završen pregled(ostala jedva na dva)a bagrem samo šta nije počeo.
015.JPG (143.59 KiB) Pogledano 5311 put/a.
015.JPG
završen pregled(ostala jedva na dva)a bagrem samo šta nije počeo.
015.JPG (143.59 KiB) Pogledano 5311 put/a.
Privitak/ci
021.JPG
021.JPG (148.84 KiB) Pogledano 5311 put/a.
Dok je pčela ,bit če i nas.
Avatar
matica13
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 25 ožu 2011, 07:27
Lokacija: Marija Bistrica

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la vupi » 11 svi 2011, 07:43

Kratko rečeno -ŽALOSNO da žalosnije nemože biti :(
Ja kad bi bio i najmanji postotak siguran da mi je to susjed učinio ,vjerujem da bi
mi popucali svi filmovi i najvjerojatnije bi napravio PIZDARIJU za novine-ja u zatvor a dotični
susjed u bolnicu a možda i pod ledinu!! :evil:
Za takove nije šteta jer više to nebi nikada učinili , Tonči pokušaj saznati ko je ,jer neko je vidio i samo je pitanje dali će htjeti odati PROKLETNIKA.
Imam i ja susjeda koji misli da će špricanjem dobiti tonu krušaka na jednom stabalcu ,ali
on me svaki puta obavijesti kad šprica i uvijek to radi predvečer kada su pčele u košnici,
a pčele na krušku ni neidu rado iako je u punom cvatu pa me i to tješi, ali nedo mu bog
da mi se desi nešto kao i tebi ,a on to dobro zna jer sam mu i nekoliko puta natuknuo pomalo i neugodnim tonom pa da nebi bilo NISMO ZNALI i slično ..
Avatar
vupi
 
Postovi: 4046
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 15:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la mirza » 11 svi 2011, 07:59

Osibare kad sam ovo pročitao, "stomak mi se preokrenuo" :shock: :( . Po opisu situacije definitivno su pčele otrovane vinogradarskim tretiranjem. Prije selidbe na repicu (voće procvjetalo)pred zajednicama na stacionaru sam počeo nalaziti i po stotinjak umrlih pčela, a nakon što su odseljene na repicu i ( bagrem na istoj lokaciji )sve OK. Ovo potvrđuje i slučaj starijeg kolege koji ne seli pčele i kojem je umrlo 10 zajednica: hrpa pčela ispred i na podnicama, poluživih i mrtvih.
Vjerujem da je
bol veća od tuge[/b], nego radi štete, a najbolnija je nemoć da se išta promijeni :!:
Pozdrav i hrabro, ljudina - Čovijek si znam, a takav ćeš i biti i ubuduće :!:
Avatar
mirza
 
Postovi: 1097
Pridružen/a: 14 sij 2011, 20:06
Lokacija: Županja

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la DB_happy » 11 svi 2011, 08:15

Tonči, jako mi je žao što ti se dogodila ova velika nesreća, ali molim te, ne napuštaj pčele jer NAS one trebaju. Pa tko će se brinuti o njima, ako ne mi, savjesni pčelari?

To prskanje je toliko uzelo maha da je to za nevjerovati. Prskaju i oni ljudi koji znaju koliko je to štetno za biljke, zemlju. Svjestan sam toga da voćari i vinogradari moraju prskati - međutim, postoje protokoli kojih se oni trebaju pridržavati, ali oni to očito ne čine.

S druge strane, lijenost je uzela tolikog maha da je to također za nevjerovati. Neki dan pričam kolegi na poslu kako mi je trava u brdu vrlo brzo narasla, odmah iza prvog košenja.

" A jesi ti lud što se patiš gurajući tu kosilicu po brdu, ja to rješavam jednim prskanjem i nema više korova!" :evil: :twisted: :twisted:

Uzalud su bila moja objašnjavanja da se tako ne smije raditi, da ćemo sami zatrovati ovo malo prirode što nam je još (pre)ostalo...

"Pa svi prskaju, što je tebi, gdje bih ja stigao da svaki drugi tjedan guram kosilicu!?" - njegov je odgovor. Srećom, u blizini njegovog imanja nema pčela.

Mislim da je rješenje ovih problema agresivnija medijska kampanja od strane nas pčelara kao pojedinaca i naših pčelarskih saveza i organizacija. Moramo educirati nepčelare o neprocjenjivoj vrijednosti koju pčela predstavlja u eko-sustavu i kako bez nje, kao ključnog elementa, nema ni nas, nema ni okoliša, nema ničega...

Odmah do našeg imanja su dva vinograda koji se redovno prskaju svake godine, ali ovakvih problema nisam imao. Osim onih poznatih krikova u rujnu tipa: "Ajoooj, pojedoše nam te pčele sve grožđe."

Obratite pozornost na izraz "pojedoše"... Uzalud sam im objašnjavao, donosio literaturu, predlagao experiment:
"Što se ti pametariš, pa valjda vidiš svoje pčele na našem grožđu!?"

Zato sam odustao od daljnjeg objašnjavanja, ogradio imanje, nabavio pse...

Nismo u idiličnim odnosima, a nismo ni u lošim - svatko živi za sebe. Potpuno primjereno otuđenju koje vlada među ljudima 21. stoljeća.

A sve se to da urediti, na jednostavan i brz način, potrebno je samo malo srca,duše, ljudskosti...

Nekako i kod tih susjeda primjećujem neku promjenu - da li je to stvarnost, ili samo moja velika želja, pokazat' će vrijeme.

Stoga Tonči ne gubi nadu i vjeru - u samo jednom danu mogu se dogoditi velike promjene!

Svako dobro,

Ivica.

:krigle :krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5493
Pridružen/a: 11 sij 2011, 13:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la matica13 » 11 svi 2011, 09:15

HVALA KOLEGICE I KOLEGE NA PODRŠCI.
Ispričat ču vam nešto pa čete bolje svatiti situaciju.:
Godine 2006. supruga je našla u oglasu da s eprodaje zemlja u Mariji Bistrici -Bistričko Prigorje.Javila se na telefon i dogovorila susret sa vlasnikom.Došli smo tamo i otišli na zemlju.Parcela je na vrhu brežuljka(Zagorski bregi).cjela parcela je na južnoj strani i jedan manji dio di je vinograd na istočnoj.u dnu brežuljka je selo,iza parcele tri obitelji koje su ostale u starom selu.Klet ,voda ,vinograd i velika parcela na jugu,sve za 5400 Eura.Odma smo se pogledali i bez razmišljanja pristali na kupnju te parcele(imali smo nešto para sa strane).Kad smo napisali interni ugovor,vlasnik nam je rekao kako jedan iz zagreba koji je kupio parcelu do nas,želi i ovu parcelu ,ali se cjenka sa njima da smanje cjenu.Sa nama su se odma dogovorili o kauciji jer smo pristali na njihovu cjenu.Tu počinju problemi.taj dotični X je poludio kad je čuo da smo mi dali kauciju i nudio je više nego šta su oni tražili ,samo da njemu prodaju tu parcelu,međutim ovi nisu tili niti čuti za to.Ubrzo sam doveo bagera koji mi je napravio kaskade i za par dana su pčele bile na parceli.Dolazi dotični X i buni se zbog pčela ,jer da njegova žena ne voli pčele i da neče dolaziti na njegovu parcelu zbog njih.Pokušavam ga ubjediti da mu one ne trbaju stavrati problem ,jer on je ljevo od moje parcele ,a pčele idu ravno u šumu na pašu,a još je njegova parcela niže od mojih pčela.
te godine sam formirao 40 zajednica ,šta košnica ,šta nukleusa.Do božiča te godine svih 40 košnica i nukleusa je bilo prazno.Unutra meda i peluda dosta ,ali ni jedne pčele.
ŠOK.
Svi govore nisi dobro tretirao protiv varoje(jesam sigurno!)
Financiski kolaps,psihički kolaps(RVI-PTSP,itd).Odustanem od pčelarstva i sve ostavim tako na parceli.
Dvije godine kasnije odlučim to očistiti i spaliti,kad tamo u jednu košnicu od nekud došao roj.
Odnesem kuči taj roj i od njega formiram nove košnice koje držim iza kuče.Odlično se razvijaju.Zemlja iza moje kuče se proda ,a ja pčele opet odnesem u M.Bistricu i odlučim idem sve od početka.
Ulažem mnogo i veliki su troškovi ,samo vožnja do tamo traje sat vremena,ali supruga se slaže i to podnijeti ,jer vidi da meni to pomaže i da se osječam super sa njima.
Na parceli opet problemi.Dotični X sadi niže mladi vinograd i to do same međe.Kad je stavljao stupove,kamijon gazi po mojoj parceli bez da me pitao dali može tuda prolaziti(dozvolio bi mu sigurno).Kad ore zemlju ulazi na moju parcelu jer je preblizu međe.
Zasadim za cjelu dužinu mladice istarskog lješnjaka,kako bi narasli da naprave živi zid između obe parcele.MOŠ MISLITI.Dužine njegova vinograda sve sadnice iščupane i nestale(ja sam te sadnice ipak platio i to je moja parcela).nemam dokaza da je to on napravio.
Prije dva mjeseca pukla mu je cjev od vode ,ali on je ne popravlja.Pčele počele nositi pelud i našle svježu tekuču vodu,pošto voda teče niz makadamski put.napokon odlučio to popraviti,ali mene ne zove i pčele napale radnike,jer im ometaju pojilište.Žalio se okolo da su mu pčele napale radnike i da pčelama nije tu mjesto,ali mene nije zvao.U među vremenu kupio još parcela tu na tom brijegu,skoro pa cjeli brijeg,falimu moja parcela i još jedna.
Sad i ovo prskanje protiv korova i vinograda(prepostavljam ,jer nemam dokaza i nisam vidio),opet kod mene gubici.Pa dođemi da ga raskomadam u djelove,ne da ga ranim ili ubijem ,nego da ga raskomadam.Tu je moja supruga ,ta koja me smiri i neda da sumljam na njega jer nemogu dokazati(ne želi rat i da se šta desi).
Neznam dovodi me do ludila,ali eto zahvaljujuči supruzi još se mogu kontrolirati,mada i njoj to ide sve više na jetru i neznam dali ču imati snage da nastavim dalje.
Sad znate cjelu priču.
Volim ,ali stvarno volim pčele i sa ljubavlju i puno žrtve radim sa njima.samo je pitanje dali ču imati snage i mogučnosti da nastavim dalje.jer kad odvajate od usta da bi kupili sve šta treba za njih,to nemožetre izdržati u nedogled.
HVALA VAM AKO STE SVE OVO PROČITALI,HVALA VAM NA STRPLJENJU I RAZUMLJEVANJU.i MENI JE LAKŠE KAD ZNAM D AIMA NEKO KO ME RAZUMI I SVAČA MOJU BOL.
OPROSTITE AKO SAM VAS TUŠIO SVOJOM PRIČOM.
hVALA JOŠ JEDNOM NA PODRŠCI DRAGE KOLEGICE I KOLEGE.

ANTE -TONČI - OSIBAR BULIČIĆ
Privitak 001.JPG više nije dostupan.
Privitak 001.JPG više nije dostupan.
Privitak/ci
001.JPG
MOJA PARCELA JE OVO ŽUTO.Od dotičnog X-a je parcela 4775.
moje pčele su di su brojevi 4675,a njegov vinograd di su brojevi njegove parcele.
001.JPG (147.47 KiB) Pogledano 5297 put/a.
Dok je pčela ,bit če i nas.
Avatar
matica13
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 25 ožu 2011, 07:27
Lokacija: Marija Bistrica

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la mirza » 11 svi 2011, 10:36

Osibare nipošto ne odustaj, nema predaje(ovo je iskušenje), konsolidiraj"redove"i idemo dalje. Ovo sve se usuđujem pisati jer imam dovoljno godina-iskustva sa sličnim bezizlaznim situacijama. Uvjeren sam da bi u slučaju odustanka trpio i grizao se žestoko i dugo. Stoga pošto je bagrem na vrhuncu (predviđam mu kraj 20. og 05.) , sljede paše amorfe, kestena, pokušaj nabaviti rojeve, da bi iskoristio saće (sve saće osim saća sa leglom). M lađi kolega (lane počeo pčelariti uzeo je izvjesni broj zajednica od starijeg kolege koji nema mogućnost selidbe , na "poček"-još jedna solucija.
Ps O " susjedu" ne razmišljaj, taj je uspavao savjest i ne zna šta čini :!:
Avatar
mirza
 
Postovi: 1097
Pridružen/a: 14 sij 2011, 20:06
Lokacija: Županja

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la matica13 » 11 svi 2011, 13:30

mirza je napisao/la:Osibare nipošto ne odustaj, nema predaje(ovo je iskušenje), konsolidiraj"redove"i idemo dalje. Ovo sve se usuđujem pisati jer imam dovoljno godina-iskustva sa sličnim bezizlaznim situacijama. Uvjeren sam da bi u slučaju odustanka trpio i grizao se žestoko i dugo. Stoga pošto je bagrem na vrhuncu (predviđam mu kraj 20. og 05.) , sljede paše amorfe, kestena, pokušaj nabaviti rojeve, da bi iskoristio saće (sve saće osim saća sa leglom). M lađi kolega (lane počeo pčelariti uzeo je izvjesni broj zajednica od starijeg kolege koji nema mogućnost selidbe , na "poček"-još jedna solucija.
Ps O " susjedu" ne razmišljaj, taj je uspavao savjest i ne zna šta čini :!:

HVALA NA PODRŠCI.Trebačemi malo vremena da se stabiliziran pa ču viditi dali dalje ili ne.Još jednom hvala.
Dok je pčela ,bit če i nas.
Avatar
matica13
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 25 ožu 2011, 07:27
Lokacija: Marija Bistrica

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la cerim » 11 svi 2011, 23:31

Ne daj se. Ako ti pčele pružaju zadovoljstvo, nema tog čovijeka (susjeda, manijaka, bitangi, danguba, neradnika itd) a da ti to uništi :x . Ne daj se. Ja sam isto iamo par godina sa susjedom problema oko pčela, jer mu smetaju. Ali danas sam se iznenadio kad je rekao da mu više toliko ne smetaju jer on ima koristi od njih jer mu oprašuju voćke i njegov vrt, na što sam ja ostao bez riječi :? , da bi on meni još dodao kako su pčele orijentir tj ako nih nema nema ni plodova. Nisam smio doći u bašću a da mi nije prigovarao za pčele, a smjestio sam ih oko 200 metara od kuće u novi šljivik koji nisam ove godine uopće špricao zbog pčela (zato mi sad voćke pate, nema toliko šljiva). I meni su jesenas tri zajednice stradale tj jednostavno uginule pa je i meni u glavi svašta vrtilo, da su pošpricane sprejom za muhe (kao jednom mom pozaniku cijeli red na kamionu su jednom selu), a proljetos dvije i to skoro najjače pa sam isto bio sumnjičav. Nije mi još ograđeno ali imam u planu pa onda da vidim tj onda ću se valjda manje sekirati.
Ne daj se i polagano, a to si trebao prijaviti da se neki zapisnik napravi i provjeriti tj napravit analizu pčela jel su otrovane, jer što se navelo već u postovima optuživat će ti pčele da pojedu grožđe, pa sam ja pitao susjede da mi pokažu kako to pčele pojedu grožđe, te me on počeli pokazivati a ono osa i drugi kukci po grožđu a pčela dolazi samo na načete bobice na grozdovima i puknute bobice.
Avatar
cerim
 
Postovi: 67
Pridružen/a: 16 sij 2011, 15:23
Lokacija: Osijek, Antunovac, Podgorje

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la lolko » 12 svi 2011, 21:12

Tonči moja iskrena sućut večeras sam sve ovo pročitao i još sam u šoku . Kako je onda tebi ne mogu ni zamisliti ko da si izgubio svog najmilijeg ma grozno nemam riječi ali i ja smatram da se nesmiješ opustiti reć ito je kraj ne to nikako ne.
Ja bi na tvom mjestu pod jedan prijavio policiji neka obave s osobom X razgovor i predloži poligraf pa da vidiš da li je do dotičnog.
Dva imaš onaj status išao bi na medije TV Nova oni su ko Arena pitaj Savez jel ti oni mogu pomoći (ima tamo ako ništa ona novinarka pa Vedran)
A ako od policije ne dobiješ pozitivan odgovor ja bi išao s tablom "PAZI MINIRANO" pa nek dotični provjeri jel minirano napiši na tabelu tko si ne samo pčelar već i znaš na što mislim ...
Zatim stavio bi ogradu i svakako pastira za medveda ko što je on. Ne znam što bi on napravio kad bi mu sve loze počupao, jednom, drugi put pa jednostavno ne mogu vjerovat da ima tako zlih ljudi ma da zlih.... stvarno mi je jako žao.
Avatar
lolko
 
Postovi: 588
Pridružen/a: 18 ožu 2011, 13:44
Lokacija: Jadranovo (pored Crikvenice)

Re: ZATROVANE PČELE

PostPostao/la matica13 » 12 svi 2011, 22:12

lolko je napisao/la:Tonči moja iskrena sućut večeras sam sve ovo pročitao i još sam u šoku . Kako je onda tebi ne mogu ni zamisliti ko da si izgubio svog najmilijeg ma grozno nemam riječi ali i ja smatram da se nesmiješ opustiti reć ito je kraj ne to nikako ne.
Ja bi na tvom mjestu pod jedan prijavio policiji neka obave s osobom X razgovor i predloži poligraf pa da vidiš da li je do dotičnog.
Dva imaš onaj status išao bi na medije TV Nova oni su ko Arena pitaj Savez jel ti oni mogu pomoći (ima tamo ako ništa ona novinarka pa Vedran)
A ako od policije ne dobiješ pozitivan odgovor ja bi išao s tablom "PAZI MINIRANO" pa nek dotični provjeri jel minirano napiši na tabelu tko si ne samo pčelar već i znaš na što mislim ...
Zatim stavio bi ogradu i svakako pastira za medveda ko što je on. Ne znam što bi on napravio kad bi mu sve loze počupao, jednom, drugi put pa jednostavno ne mogu vjerovat da ima tako zlih ljudi ma da zlih.... stvarno mi je jako žao.

Dogovorio sam sa jednim mještaninom da mi iz šume dovuče Stupove od kestena i stavit ču žicu.
Šta se tiče policije,ne vjerujem da bi oni gubili vrime sa tim stvarima,imaju oni i ozbiljnijih stvari.
Šta se tiče saveza,Zvao sam Vedrana da dođe slikati košnice koje sam oslikao i stavio na prikolicu(ima slike na forumu)da o tome napiše temu,ali on za male pčelare nema vremena(mada smo u istoj udruzi),javio mi je porukom da nema vremena za to.Slike dolaze u obzir samo od određenih ljudi.razočarao sam se u Vedrana,mislio sam da je on uz male pčelare,ali...
nema veze vidičemo šta če biti od ovih šta su ostale žive,danas sam prebacivao otvoreno leglo i neke kombinacije,pa čemo viditi šta če biti i onda ču odlučiti šta da radim,a do tada nek im bog pomogne ,kao i meni.vama svima želim mednu godinu.
Dok je pčela ,bit če i nas.
Avatar
matica13
 
Postovi: 43
Pridružen/a: 25 ožu 2011, 07:27
Lokacija: Marija Bistrica

Sljedeća

Natrag na Ostale bolesti

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron