Stipo je napisao/la:Ivica nisam siguran da ćeš dobiti Brndine rezultate da pčelariš bez tretmana varroe.
Meni se čini da je razvoj varoe direktno vezan za veličinu košnice.
Veća košnica jače društvo i ekspotencijalno više varroe. Davno sam čitao neko istraživanje o ovom odnosu
pa se dobro ne sjećam svega.
Bilo bi dobro da popriččaš sa brndom o tom problemu.
Možda Brnda zna za taj odnos varroe i veličine košnice pa zato radi sa nukleusima odnosno malim košnicama.
Ili je Brnda slučajno pogodio i to mu uspijeva da ne tretira svoje pčele ničim.
Stipo, u pravu si - ja vjerojatno neću moći pčelariti identično kao Brnda zbog razlika u modelima košnica jer puno legla znači i više varroe u odnosu na košnice gdje pčele nemaju toliko legla. Ono što želim jest svesti tretmane na minimum, kao kod Oscar Perone-ove košnice i tehnologije.
DB_505 košnica ima mogućnost formiranja plodišta praktično identičnog onom u prirodi. Lampica mi se upalila tek ove godine gledajući ovu sliku:

S obzirom da je kod DB_505 košnice DPO jedino u funkciji pčele i legla, tu činjenicu mogu iskorisiti da pčelarim s prirodnim veličinama ćelija saća, baš kao u prirodnom pčelinjem staništu. To mi također omogućava poistovjećivanje s Brndom i nemijenjanje saća dugi niz godina, opet kao u prirodi.
No, ja imam i "K" okvire koji su multifunkcionalni i zbog toga neću moći baš sve kopirati iz prirodnog pčelinjeg staništa. To znači da će biti godina bez ikakvog tretmana, ali će možda biti i godina s 2 tretmana. O tretmanima će odlučivati prirodni pad varroe...
Kopiranjem stanja iz prirodnog pčelinjeg staništa u DB_505 plodište, ne samo da će se promijeniti situacija s varroom, već će i samo pčelarenje s DB_505 košnicom postati puno jednostavnije i efikasnije. Ostaju dva (rješiva) "problema":
1. problem centralnog sata (obrnuti "Y" s obje strane saća)
2. vremenski problem - za izgradnju okvira s prirodnim veličinama ćelija saća trebaju godine
Ipak, ovdje je tema Bee Vital pa da ne budem offff topic. I nakon formiranja takvog prirodnog pčelinjeg gnijezda u neprirodnoj DB_505 košnici, povremeno će se javljati potreba za tretmanima protiv varroe.
Upravo u tim situacijama čini mi se Bee Vital vrlo interesantnim rješenjem!