BeeVital Hive Clean po mom mišljenju je trenutno na tržištu najbolje sredstvo za tretman pčela protiv opasnog napasnika varroe.
Znam da će ova moja rečenica pokrenuti mnoga negodovanja jer neki su pokušali raditi sa njim i doživjeli razočaranje.
Nit jedno sredstvo protiv varroe nije idealno i jednostavno za upotrebu pa tako ni BeeVital Hive Clean. Neki preparati su otrovni ( Amitraz, fluvalinati, piretroidi jednom riječju insekticidi ) ako se pravilno primjene su djelotvorni i odlično uništavaju varrou. Poslije višegodišnje primjene svi ti preparati gube svoje djelovanje jer varroa na njih navikne. O štetnosti tih otrovnih preparata i njihovom negativnom djelovanju na pčele i pčelinje proizvode pa tako i na čovjeka koji konzumira pčelinje proizvode neću ovdje govoriti. Drugi preparati koji su manje škodljivi za pčele i pčelinje proizvode (organske kiseline, eterična ulja ili njihovi pripravci)
isto dobro uništavaju varrou ali imaju jednu manu što se ta srestva mogu koristiti samo u određeno vrijeme godine. Većina tih srestava ima manje ili veće škodljive posljedice na pčele ili pčelinje proizvode. Ni o tim posljedicama neću u ovoj temi pisati.
Vraćam se na BeeVital Hive Clean sredstvo koje se može koristiti tijekom cijele pčelarske sezone i ne ostavlja nikakve posljedice na radilice, trutove, leglo i matice. Ne utječe i ne mijenja kvalitet pčelinjih proizvoda. Podiže radno raspoloženje pčela i povećava njihov nagon za higijenom. Njegov naziv preveden glasi " Vitalne pčele Čista Košnica" . Nahvali ga ja međutim i to srestvo ima jednu značajnu manu jer je slabo djelotvoran na varrou kod ljetnih tretmana kada su vanjske temperature veće od 25°C i kada je vlažnost zraka prilično niska. Međutim i u takvim nepovoljnim vremenskim ljetnim uvjetima ako se tretira puni trtman od 3 polivanja u konačnici znatno smanjuje ekspanziju varroe baš u to vrijeme kada ona dostiže najveći porast kada ponestaje trutovskog legla i sva varroa prelazi u radiličko leglo.
Moj jedan svibanjski tretman ( jedno polivanje ) i ljetni tretman ( 3 polivanja) u konačnici do završnog tretmana kada više nema legla dovelo je do toga da je zaraženost varrom bila 3-5 puta manja nego prethodne sezone. Prosječna zaraženost varrom ove godine je bila oko 400 varroa po društvu dok je prošle godine ta zaraženost bila prosječno oko 2000 varroa.
Vjerujem da bi zaraženost ove godine bila daleko manja da sam se pridržavao upustva proizvođača i da sam umjesto 5 polivanja kroz sezonu izvršio bar 7 polivanja. Ja sam se još prošle godine uvjerio u djelotvornost BeeVitala pa sam ove godine pokušao da vidim može li se proći sezona sa 5 polivanja, a da u opasnost od previše varroe ne dovedem ni jedno društvo. Eh to sam uspio i sva su mi društva do sada živa i ne pokazuju nikakve znakove bilo koje pčelinje bolesti. Od 70 društava samo su 2 društva dobro oslabila jer je se u njima pojavio inkubator varroe. U ta 2 društva varroe je bilo prilično mnogo i u zadnjem tretmanu oboreno je oko 2000 varroa. Šta je razlog tome mogu samo nagađati.
Napisa ja puno ali dobro bi bilo pogledati ove moje stranice:
http://www.limed.ba/BeeVital%20Hive%20Clean.html
http://www.limed.ba/BV_test_2010.html
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html