mrčko 91 je napisao/la:Apiguard je dobar ali je skup još uvik kod nas jedan tretman sa apiguardom je okolo 40 kn.......

pozdrav
Upravo tako !!!
Skup je, što potvrđuje iznos od 40 kn - po jednom tretmanu - po jednoj košnici !
Dobar je, iz razloga što je baziran na timolu ,odnosno on je fenolni derivat cimena.Prirodni je sastojak majčine dušice no ima ga i u mnogim drugim biljkama...što upučuje na zaključak da je organsko sredstvo za suzbijanje zlokobne varroe.
Suzbija varrou u impozantnoj brojci od oko 90 % !
Kada se stavi u košncu "pašteta" u njoj ostaje 2,5 - 3 tjedna ,nakon čega se košnica ponovo otvara ,te ako gela više nema kutija se vadi i dodaje se druga. Ako ga još ima ,uz njega se dodaje druga i time bi tretman apiguardom bio gotov.
U svakom slučaju ,apiquard je po meni dobar izbor za one koji si to mogu i žele priuštiti,a da bez puno posla obave tretman koji je kvaltetan.
Fenomenalan izbor za pčelare početnika !!! Ja bih ga prva preporučila svome djetetu koje bi počelo pčelariti ili bilo kojem pčelaru sa par košnica koji ih drži iz zabave i razloga da ima meda isključivo za svoje potrebe.
No , što bih učinila kada bi mi se Happy pojavio sa stotinjak "pašteta", i računom od oko 2000 kuna
Blago rečeno - pogodila bi ih s njima u glavu
Zašto???
Zato što manje od jednog tretmana jedne košnice košta tretman mravljom kiselinom cijelog pčelinjaka od oko pedesetak društava...
Zato što MK spada u kategoriju organskog tretmana koji nosi učinkovitost od oko 95-97 %...
Ima još puno "zato"...no to je moje subjektivno mišljenje...

proizašlo iz druženja sa čika Rudolfom Steinerom...
No i dalje smatram da je apiqurd super izbor , ali ne i moj