Kolega Mrčko, mirno spavaj!
Do rujna nema nikakve potrebe za bilo kakvim koracima što se varroe tiče. Sada se posveti prinosima i održavanju vrlo jakih društava kako bi ti zajednice što brojnije i što zdravije ušle u zimovanje, svakako najteži i najkritičniji period u njihovom jednogodišnjem ciklusu življenja. Kako si iz Dalmacije, imaš puno više mogućnosti za rujanski tretman MK60%. Kod nas na kontinentu nekoliko zadnjih sezona vrijeme je znalo vrlo neugodno iznenaditi pa smo jedva izvodili tretman. Dnevna temperatura treba biti između 20 i 25° C što je u Dalmaciji u to doba uobičajena pojava.
O načinu tretmana MK60%
na vrijeme ću opisati vlastiti postupak korištenja same mravlje kiseline. Nadam se da ne misliš tretirati nukleuse jer su to "bebice" kojima takva avantura može samo škoditi.
Znam, znam, mnogi pčelari su te "dobronamjerno" savjetovali da koristiš ovo ili ono sredstvo - organske kiseline su znanstveno dokazani učinkoviti preparati preporučani, pa i obavezni, kod ekološkog pčelarenja.
Ovako radim 8 godina bez ijednog gubitka - a vidio si koju sam snagu društava razvio ovog proljeća. To je odgovor onima koji kažu da korištenje organskih, a napose oksalne kiseline, značajno utječe na proljetni razvoj društava.
Osim organskih kiselina, samo prve svoje pčelarske sezone kad ništa nisam znao, koristio sam amitraz i perizin. Srećom, bez posljedica !
Dakle, uživaj u suncu i najljepšem moru današnjeg svijeta - varroa nije nikakav bauk !
Svako dobro,
Ivica.