Varoa sublimacija oskalsne lejti i mejšavina oksalne +timola

Varoa sublimacija oskalsne lejti i mejšavina oksalne +timola

PostPostao/la Dario si » 01 stu 2016, 15:40

Prvo pozdrav svima iako nisam često na ovom forumu na isti se uvijek vraćam kad negdje zapnem i obično nađem odgovor.

Sad sam zapeo u razmišljanju o borbi protiv varoe sljedeću sezonu s tim da su do sad odrađeni ljetni i jesenji tretmani a još me čeka zimska sublimacija okslane kad se stvore uvijeti.

proučavajući literaturu a i kroz razgovore sa kolegama došao sam do pitanja jeli ljeti u tri četri navrata ( tokom 21 dan) sublimirati oksalnu kiselinu ili ne kao osnovno sredstvo za borbu protiv varoe, poglavito me ustrašio jedan kolega koji je naveo da pčele jednostavno propadnu i da je to uništavanje zajednica, pa me zanima jeli tko od vas sublimirao ljeti oksanu i koliko puta u kojim razmacima?

druga stavr o kojoj razmišljam ovih dana nakon što sam vidio jedan video u faccebok grupi Pčelarstvo i vremenska prognoza za pčelare (grupu preproučam poglavito jer gosp. Dino jeste baba vračara što se tiče vremenske prognoze u koju se pouzdajem) jeste opcija da se oksalna + timol otope u 96% alkoholu i onda sublimiraju.

link za video al se radi o zatvorenoj grupi pa ne znam hoće li ko imati pristup

https://www.facebook.com/groups/9548018 ... 735835336/

lik za facebok grupu Apis donau na kojem je izvorni link samo ne znam hoće li odmah izbaciti video objavljen 24.10

https://www.facebook.com/10000754935744 ... =2&theater


u vezi toga me zanima jeli tko do sad na ovim prostorima radio ovakve eksperimente, te vaša razmišljanja jer koliko sam shvatio ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje možeš sa sigurnošću uzet infomaciju koju pruža.

Lijep pozdrav iz sunčane Dalmacije i nadam se vašim stručnim odgovorima
Dario si
 
Postovi: 13
Pridružen/a: 12 lis 2014, 20:35
Lokacija: Šibenik

Re: Varoa sublimacija oskalsne lejti i mejšavina oksalne +ti

PostPostao/la DB_happy » 01 stu 2016, 16:47

Pozdrav Dario, :)

Hvala ti za lijepe riječi za naš forum, baš ih je lijepo čuti! :D :bravo
Pogotovo su mi drage ove tvoje riječi:

Prvo pozdrav svima iako nisam često na ovom forumu na isti se uvijek vraćam kad negdje zapnem i obično nađem odgovor.

:D :D

U ovoj tvojoj rečenici sažet je osnovni credo i smisao postojanja jednog ovakvog pčelarskog foruma! :D :labud :love

Možda ćeš se iznenaditi, ali nemam otvoren niti jedan profil na tzv. "društvenim" mrežama što na prvi pogled može izgledati neobično i začuđujuće za jednog informatičara, ne bih sada ovdje elaborirao zašto je tome tako. Zato nisam ni pokušavao otvoriti one linkove, ali ovo što navodiš malo mi liči na BeeVital, o njemu je ovdje bilo riječi prije nešto mjeseci, možda i koju godinu ranije.

U svakom slučaju pozdravljam ove napore da se obračun s mrskom grinjom temelji na oksalnoj, upravo na tome experimentiram unazad dvije godine i neću se smiriti dok ne uvedem oksalnu u ravnopravnu upotrebu s ostalim ljetnim sredstvima. Već imam izvrstan uspjeh u 2015. godini, ove godine će biti slično ili za mrvicu slabije, dijelom zbog experimenta, a dijelom što je ove godine varroza u našem kraju drastično jača kod okolnih pčelara, pa je tako i kod nas. Napominjem da oni NE vrše nikakove experimente već se pouzdaju u HPS i uzimaju one lijekove koje im savez daje.

Također, nikada nisam sublimirao oksalnu već je uvijek koristim na principu polijevanja i nakapavanja. Toliko sam očaran uspjehom nakapavanja da sam uspio jednog svog prijatelja odvratiti od sublimatora i evo ga, on već par godina nakapava, a sublimator drži doma u radionici i ne koristi ga više... :)

Od ovoga sam krenuo kao početne točke i dalje razvio svoju metodu, svoju koncentraciju otopine, kao i svoju količinu koja je potrebna:

viewtopic.php?p=20440#p20440

Ovako je to izgledalo u početku:

viewtopic.php?p=24758#p24758

Dalje možeš vidjeti u narednim danima i tjednima pod Radovima za 2015. godinu. Ove godine već je drugačije:

viewtopic.php?p=26583#p26583

Slijedeće godine bit će još drugačije, znam koliki broj tretmana zajednice mogu podnijeti u tom kratkom vremenskom periodu, znam koncentraciju i znam količine otopine koje se razlikuju od tretmana do tretmana. Ostala je još jedna nepoznanica koju kanim ispitati slijedeće godine, a to je vrijeme PRVOG tretmana, tu mi nije sve najjasnije. :?:

U svakom slučaju, oksalna djeluje na pčele kao i svako drugo sredstvo, ako se pretjera s tretmanima zajednica može oslabiti i umrijeti, kao i poneka matica. No, i smrt je sastavni dio života, zar ne!

Dakle, ako pročitaš sve pod Radovima od kolovoza do prosinca 2015. možeš lako uočiti da, iako sam puno puta koristio oksalnu ljeti, značajnijih gubitaka nije bilo, stradala je samo jedna jedina matica, vodim je kao da je stradala od oksalne iako ne mora biti tako... Jer, da bih bio siguran 100% morao bih dotičnu maticu dati na posebnu analizu, a to mi nije ni na kraj pameti već se pouzdam u svoju intuiciju i iskustvo od skoro 15-godišnjeg druženja s oksalnom! 8-) :)

Ako uspijem, koristi ćete imati svi, sredstvo će biti u slobodnoj prodaji... :D :D :love

A ako ne uspijem, uvijek se mogu vratiti mravljoj i/li nekim drugim ekološkim sredstvima koja su mi na raspolaganju.

Poznavajući samog sebe, samo me "poziv" iz Nebeskih Visina može spriječiti u rješavanju ove enigme.

Stoga svakako pozdravljam ovaj tvoj put u nepoznato, mislim da je to pravi smjer - neka nas više istražuje ljetne mogućnosti oksalne, netko će sigurno pronaći najbolje, najjednostavnije, najefikasnije i najjeftinije rješenje koje ćemo onda svi moći koristiti na zadovoljstvo oba svijeta, i pčelinjeg i ljudskog... :D :D

:krigle :krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5447
Pridružen/a: 11 sij 2011, 13:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Varoa sublimacija oskalsne lejti i mejšavina oksalne +ti

PostPostao/la Dario si » 01 stu 2016, 21:29

Hvala na brzom odgovoru sad triba uhvatit vremena i kopijutor i proučit sve i donijet zaključak.

šta se tiče sublimacije u skromnom iskustvu od 2 sezone lani uzimu sublimirao s ramovima građevinarima proljetos i ljetno jesenjim tretmanom ja za sad zadovoljan kako rezultatima tako i jednostavnošću primjene.

a na društvenim mrežama mogu se naći dosta dobre stvari koje treba izanalizirat i vidjet mogunost primjene tkz brzi protok informacija i ideja a video je u biti objašnjavanje da se oksalna i timol otope u alkoholo i onda sublimiraju navodno tako masovno rade rumunji.

hvala još jednom
Dario si
 
Postovi: 13
Pridružen/a: 12 lis 2014, 20:35
Lokacija: Šibenik


Natrag na Varrooza

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.